Waarom zou je een doula inhuren voor bij je bevalling?

doula

Misschien heb je er al eens gehoord, misschien ook niet, maar een doula is een steeds bekender wordend beroep in ons land. Het betreft een vrouw die je bijstaat tijdens je bevalling, die er helemaal voor jou en je partner is. Ze biedt ondersteuning, tips en adviezen en kan je helpen bij de voorbereiding op de bevalling. Een doula is iets anders dan een verloskundige. Ze heeft namelijk geen (of: veel minder) medische kennis, en is er puur om jou op mentaal vlak te ondersteunen. Het fijne aan het inhuren van deze vorm van hulp is dat je zeker weet dat diegene bij je bevalling aanwezig is. Als je namelijk bij een grote verloskundigenpraktijk zit dan weet je niet eens wie van hen jou bij de bevallig gaat helpen. Een bekend gezicht om je heen hebben is dan prettig.

Een doula helpt je bij je geboorteplan

Natuurlijk kun je een geboorte (als je thuis bevalt) niet plannen en sturen, maar er zijn wel een aantal dingen die je vast kunt laten leggen. Bijvoorbeeld hoe je tegenover pijnbestrijding staat. Je doula informeert je tijdig over alle opties zodat je er goed over na kunt denken en je weet waar je aan toe bent. Indien gewenst kan ze voor jouw wensen opkomen tijdens de bevalling, als je wellicht zelf niet in staat bent om helder te communiceren. Al dit soort dingen worden vastgelegd in een geboorteplan. 

Wat valt er onder de service van een doula?

Als je je aanmeldt krijg je een eerste kennismakingsgesprek en kun je bepalen of je met haar in zee gaat. Daarna volgen meerdere vervolggesprekken tijdens de zwangerschap, helpt ze je bij het opstellen van je geboorteplan en is ze er uiteraard tijdens de geboorte. Daar is ze er om te allen tijden de rust te bewaren en jouw grenzen te bewaken. Ze masseert je en biedt waar nodig een helpende hand. En dat is wel zo prettig, zeker als je nog nooit bevallen bent. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *